O Danijeli

PRINCEZI SRPSKE TRUBE

"Ti si mala trubačka princeza"

Ovim rečima legendarnog Bobana Markovića Danijela je sa 9 godina uplovila u svet muzike, postavši prva dama srpske trube koja svojom melodijom osvaja srca širom sveta.

Njena priča nije samo o muzici, već o strasti i ljubavi prema životu koji danas, kao mlada žena, već 20 godina emituje na muzičkoj sceni. Godine 2003., sa samo 9 godina, zajedno sa braćom osnovala je svoj Orkestar Danijela koji je, vođen njenim ritmom, postao prvi trubački ansambl na našim prostorima koji predvodi dama.

Ljubav prema muzici Danijela razvija u najranijem detinjstvu, kada je još kao devojčica bila očarana tim instrumentom koji je slučajno dospeo u njen dom. Rođena je 1993. godine, u srcu malog grada Arilja, na zapadu Srbije. Od prvih tonova u nižoj i srednjoj muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, do savladanih izazova na „Akademiji umetnosti“ u Novom Sadu, Danijela je postala sinonim za trubačku virtuoznost.

Svoj pečat ostavila je najpre kroz brojne nastupe tokom studija, kako solo, tako i u kamernim sastavima, džez i simfonijskim orkestrima poput: Beogradske filharmonije, Orkestra SNP, NS Big Banda, Međunarodnog simfonijskog orkestra u Francuskoj i dr. Nosilac je brojnih priznanja sa takmičenja klasične muzike na trubi, od kojih su se istakle dve prve nagrade sa Međunarodnog takmičenja Davorin Jenko u solo i kamernoj kategoriji. Pored takmičenja klasične muzike Danijela je, zajedno sa svojim orkestrom, dugi niz godina neizostavni deo Dragačevskog sabora trubača u Guči, u okviru kojeg je dugi niz godina nastupala kao takmičara da bi danas preuzela ulogu stručnog žirija.

Uz muzičku karijeru, postala je dobitnik titule Mladi Heroje Srbije 2016. godine, snimila reklamu za Telenor, a 2018. se našla među 30 najuspešnijih ljudi u Srbiji ispod 30 godina, prema BizLife-ovom izboru. Godine 2022., predstavljala je Srbiju na Expo Dubai 2020, najvećem planetarnom događaju. Od nedavno Danijela je i nosilac povelje za umetnost i očuvanje tradicije, koju dodeljuje opština Arilje.

Njen muzički put obeležile su brojne saradnje sa nekima od najvećih imena muzičke scene poput Bobana i Marka Markovića, Zdravka Čolića, Željka Joksimovića, Saše Matića, Aleksandra Sofronijevića, Kikija Lesendrića, muzičke grupe Kolja i grobovlasnici , muzičkom grupom Kalem, kompozitorom i harmonikašem Jovanom Pavlovićem, frulašice Nede Nikolić, harmonikašice Sandre Milošević, violinistkinje Jelene Urošević, pianistkinje Aise Airi, vokalne solistkinje Milene Lazarević Popović, vokalnog soliste Đorđa Arsovića i mnogih drugih. Jedinstveni zvuk njene trube deo je brojnih festivala od kojih se ističe: Tamburica festa 2022, u okviru kojeg je Danijela nastupila uz pratnju orkestra “100 tamburaša”, kao i prvog srpsko-japanskog međunarodnog pianističkog festivala „Asia & Friends“.

Danas je Danijela deo muzičke grupe 357 i stalni član muzičkog sastava Željka Joksimovića koji već decenijama puni dvorane širom Evrope. Ipak kada truba utihne, ona često zna da je zameni nekim sportskim vatrenim oružjem kojim uspešno vlada već dugi niz godina, osvajajući nagrade na takmičenjima strelaca.

Danijela je ove godina bila deo Evropskog prvenstva u vodenim sportovima koje se po prvi put održalo u Beogradu, kao i deo Evropskog prvenstva u ronjenju.